2016-08-15

,

Rauginti kalpokai (gudukai)

Rauginti kalpokai

Mmmm... tik į nuotrauką pasižiūrėjus seilė tystą. Tai pirmieji šių metų mano rauginti kalpokai. Nespėjęs jais kaip reikiant pasidžiaugti (kol kas tik kelis grybukus įsimečiau į burną), nufotografavau ir sėdau rašyti. Noriu, kad ir Jūs, kol dar nesibaigė kalpokų sezonas, spėtumėte jų prisirinkti ir pasigaminti fantastinį skanėstą. Tuo labiau, kad šių raugintų kalpokų receptas labai paprastas.

Taigi, pradžioje reikės kalpokų. Pintinė, peilis, šypsena iki ausų ir pirmyn į mišką. Pušynas ar mišrus su pušimis miškas - tai vietos, kur jie dygsta. Tokių miškų mūsuose apstu. Smagu, kad įbridus į mišką nereikia žaisti slėpynių, šie grybai auga tuntais atvirose miško vietose, tad yra lengvai randami. Jų buvimo vietas iš tolo išduoda didelės, plokščios šviesiai geltonos senų grybų kepurės. Mauname arčiau jų ir su pasimėgavimu pjauname šalimais pūpsančius mažutukus, šviežutukus su varpelio formos kepurėmis grybukus. Tokie kalpokai skaniausi, nors galima įsimesti vieną kitą ir didesnį jau pradedantį plokštėti, bet dar kietą ir sveikai atrodantį paaugusį grybą. Rinkti, kartais net „šienauti“, kalpokus vienas malonumas:

Kalpokų rinkimas

 Štai, ilgai netrukus ir bliūdas kalpokų, paruoštų valymui, jau ant stalo:

Kalpokai

 Kalpokų valymas, kaip ir rinkimas, greitas. Užtenka tik pašalinti „sijonėlį“:

Kalpokų valymas

Toliau pasiruošiam indą su vandeniu ir pjaustom. Pjaustom dideliais gabalais, tai svarbu, nes smulkesnės dalys, ypač kepurių, po virimo dažnai sukęžta:

Kalpokų pjaustymas

Supjaustytus grybus išplauname, supilame į puodą, pasūdome ir statome virti:

Kalpokai puode

Verdame apie 40 min. 20 min. Tik užvirus pradeda kauptis putos, tad būtina jas nugriebti:

Kalpokų virimas

Išvirtus grybus nukošiame ir paliekame ataušti. Prieš rauginimą grybai turi pilnai atvėsti:

Virti kalpokai

Mes paprastai grybus išverdame iš vakaro, tada nukoštus ir atvėsusius nakčiai statome į šaldytuvą ir tik kitą dieną raugiame.

Kalpokų rauginimas

Kalpokų rauginimas

Šalia virtų grybų pasiruošiame prieskonius:
  • kelias česnako skilteles
  • druskos
  • juoduosius pipirus (žirneliais)
  • kelis lauro lapus
  • krapus
Toliau visus išvardintus prieskonius eilės tvarka dedame į grybus ir viską gerai išmaišome:

Kalpokų rauginimo eiga

Išmaišę ant viršaus užvožiame lėkštę ir prispaudžiame kokiu nors sunkiu daiktu:

Prislėgti kalpokai

Tokiame prislėgtame stovyje laikome apie 12 val. kambario temperatūroje (mes, vėlgi, paliekame per naktį). Viskas, po nurodyto laiko, nuimame kopūstą ir valgome. Daugiau slėgti jau neriekia. Galiojimo laikas laikant šaldytuve nuo 1 iki 2 sav.

Skanaus, mielieji ir mielos, ir tikiu, kad nuo šiol rauginti kalpokai bus viena skaniausių Jūsų užkandėlių, kaip ir mano :). Na, o dabar skubėkite rinkti kalpokų, nes jie dygsta labai trumpą laiką :) Ate!


Patiko įrašas? Prenumeruokite PAVARYK! naujienas
Dalinkitės:  

2 komentarai :

  1. O kam virti net 40 min??? Pilnai uztenka 20-25! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, klaida. Užtenka virti apie 20 min. Jau ištaisiau. Ačiū!

      Panaikinti